Tydzień temu wróciłam z Włoch, bardzo mi smakowała tam pizza pieczona w specjalnych piecach. Oczywiście nie mam takiego, ale w piekarniku też wyszła pyszna. Przepis jest właśnie z stamtąd. Wykonanie w thermomix niżej.
Przygotowanie sosu – możecie posmarować ciasto własnym sosem pomidorowym lub zrobić jak ja. Na głęboką patelnię wlać pomidory z puszki, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosneku, suszoną bazylię, oliwę z oliwek, przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić do smaku solą i pierzem. Gotować co chwilkę mieszając około 20 minut. Zmiksować sos, ale nie jest to konieczne. Zależy od tego jakich pomidorów z puszki użyjecie. Nadmiar płynu musi wyparować. Ostawić żeby ostygł.
Przygotowanie ciasta na pizzę – ma stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie na środku. Do wgłębienia wlać ciepłą wodę, dodać sól, oliwę, cukier i drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką sprężystą masę. miskę lekko natrzeć oliwą i włożyć ciasto. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto podwoi swoją objętość wyjąć ciasto na stolnicę . Delikatnie podsypać mąką. ponownie wyrobić ciasto, ale już chwilkę.
Ciasto musi być sprężyste. Śmiałam się sama do siebie, ponieważ próbowałam podrzucać i rozciągać ciasto jak w prawdziwej włoskiej pizzerii. Rozwałkujcie ciasto, formując kształt dużego koła. Rant pizzy uformować grubszy. Położyć ciasto na blaszce, posmarować sosem i obsypać pokruszoną mozzarellą i ziołami włoskimi.
Wykonanie ciasta na pizzę w Thermomix
- do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki na ciasto, naczynie zamkniete, interwał, 2,5 minuty
- reszta jak wyżej
Wykonianie sosu pomidorowego w thermomix
- do naczynia dodać wszystkie składniki na sos,zmiksować 5 sek, obroty 6
- nałożyć koszyk do gotowania na parze, gotować verona 20 minut, obroty 2
- reszta jak wyżej
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C i piec pizzę 15 minut.
Wyjąć pizzę z piekarnika, rozłożyć plasterki szynki i rukolę. na koniec obsypać parmezanem pociętym w cienkie płatki.
Ania
11 lutego, 2018 o 10:35
Jaka mąka została użyta??
Maria Gorlik
11 lutego, 2018 o 10:50
Ja użyłam zwykłej pszennej, ale wiesz co idealna jest mąka 00,To specjalna mąka do pizzy i podobno Włoska. Pozdrawiam serdecznie
Małgosia
11 lutego, 2018 o 10:47
tak pysznie wygląda,że muszę dziś zrobić 🙂
Maria Gorlik
11 lutego, 2018 o 13:11
Czekam na opinię, pozdrawiam
Aneta
11 lutego, 2018 o 23:19
Mozna zastapic suszone drozdze swiezymi? Czy jednak suszone inaczej sie zachowaja?
Maria Gorlik
11 lutego, 2018 o 23:29
Proponuję zrobić z suszonych, wiem wtedy że jest taka jak ma być. Nie umiem Ci powiedzieć co się będzie działo i jak jest różnica jak użyjesz świeże. Nie jest profesjonalnym kucharzem. To tylko moja pasja ? Zrób proszę tak jak ja. Pozdrawiam
Małgosia
17 lutego, 2018 o 22:42
pizza pyszna !!!, ale…..dałam zwykłe drożdże i ciasto było rzadkie, trzeba dać wtedy więcej mąki !!1
Maria Gorlik
18 lutego, 2018 o 02:33
Ja tylko używam suszonych. Super ze smakowała. Pozdrawiam
Gosia
25 marca, 2018 o 15:01
Pizza super ale ciasto strasznie się klei. Trzeba dodać więcej mąki albo mniej wody.
Maria Gorlik
25 marca, 2018 o 15:20
Dziękuje za komentarz. Mi się nic noe lepiło, może maka? Ale fajnie ze napisałaś bo może ktoś tez będzie miał podobny problem i Twój komentarz pomoże. Pozdrawiam
Gosia
25 marca, 2018 o 16:14
Pizzę robię z kilku różnych przepisów i na ogół wody daje o połowę mniej niż mąki. Mąkę używam zwykłą pszenną. Ale gotuję nie od dziś, więc umiem modyfikować przepisy 🙂 niemniej to najlepsze ciasto na pizzę jakie zrobiłam 🙂 Dzięki wielkie!
Maria Gorlik
25 marca, 2018 o 21:31
Ja lubię jak ktoś pisze szczerze, dziękuje.
Lula
26 lipca, 2018 o 15:47
Pizza wyszła przepyszna! Niestety podwoiłam składniki bo myslalam, ze dla 3 dorosłych osób będzie za mało… nie było 🙂 i teraz mam zapas pizzy jak dla wojska – na pewno się nie zmarnuje ???
Maria Gorlik
26 lipca, 2018 o 17:55
Do przybytku głowa nie boli. Cieszę się że smakowała. Pozdrawiam serdecznie.
Maja
6 stycznia, 2020 o 15:33
W końcu znalazłam przepis na idealne ciasto! Robiłam w Thermomxie, poczatkowo ciasto było za rzadkie, ale dodałam trzy łyżki mąki i wyszło super. Pozdrawiam!
Maria Gorlik
7 stycznia, 2020 o 23:04
To bardzo mnie cieszy, pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentarz