Bardzo dobra babka, puszysta i wilgotna. Prawdziwy puszek, gąbeczka. Ciężko dokładnie określić konsystencję tej babki.
Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, esencją waniliową, solą na gładką puszystą masę. Następnie co jakiś czas dodawać po jajku i za każdym razem dokładnie wymieszać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Składniki suche dodać do masy maślanej i wymieszać. Na koniec dodać jogurt i ponownie dokładnie wymieszać. Uzyskując gładką i puszystą masę.
Pieczenie – formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Jeśli macie sylikonową formę nie trzeba smarować. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 195 C i piec godzinę. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia w razie potrzeby lekko przedłużyć czas pieczenia. Po wyjęciu babki z pieca zostawić ją w formie 10 minut. Następnie wyjąć z formy i poczekać aż ostygnie.
Polać bakę lukrem – białko ubić widelcem i dodać tyle cukru pudru, żeby powstała gęsta masa. Polać nią babkę.
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego dodać masło, cukier i cukier waniliowy, esencję waniliową, sól, wymieszać, czas 2 minuty, obroty 5. W połowie czasy zdjąć ciasto z boków naczynia za pomocą kopystki i mieszać dalej
- podczas mieszania dodawać po 1 jajku, mieszać obroty 5 aż do całkowitego połączenia i wmieszania jajek
- mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać przez sitko
- dodać składniki suche do masy maślanej, wymieszać obroty 6, czas 30 sekund
- dodać jogurt, wymieszać obroty 5 czas 1 minuta
- pieczenie jak wyżej
Babka jest pyszna
Teresa
17 kwietnia, 2019 o 12:24
Cudownie się prezentuje
Maria Gorlik
17 kwietnia, 2019 o 16:05
Dziękuje i pozdrawiam