Mam ten przepis od koleżanki. Jej mąż tak zachwalał, że zaraz na drugi dzień pojechałam i kupiłam ogórki. Na szczęście jeszcze są i można kupić ogóreczki prosto z pola. Ogórki są mega, mniam. Dziękuję Wiesia.

ogórki

Ja zrobiłam sałatkę w słoikach jak do dżemu, wyszło mi           . Musiałam zrobić podwójną porcję zalewy.  Koper, pietruszka i seler należy pokroić drobno i włożyć po łyżeczce ( pełnej ) do każdego słoika.

Ogórki umyć i pokroić w plastry, czosnek obrać. Gdyby były duże ząbki czosnku to dodać po pół na każdy słoik. Do słoików rozłożyć ogórki, dodać plasterki marchwi i cebuli.

Wykonanie zalewy –  do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól  i zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki i zamknąć słoiki.

Słoiki gotować na małym ogniu 10 minut od zagotowania się wody.

Polecam bardzo, ogórki fajnie przeszły smakiem koperku, pietruszki i selera.