Makowiec jest rewelacyjny, mokry i bardzo długo świeży. Dziękuję Iwona, proszę o więcej takich przepisów.

makowiec

Masło, cukier puder i miód utrzeć na gładką puszystą masę. Powoli dodawać po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać.

Dodać mąkę, kaszę manną, cukier, olejek waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie na gładką masę. Mak dodać do masy i wymieszać.

makowiec

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy z makiem. Znowu dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie, nigdy nie mikserem.

Ciasto wlać do blaszki ( 34 cm x 24 cm )wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 1 godzinę i 15  minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia, jak jest suchy to jest gotowe. Jeśli nie to dodać kilka minut pieczenia.

ciasto z makiem

Ciasto ostudzić, polać polewą. Gotowe, super.

Bardzo polecam.