Ale byłam zadowolona jedząc takie śniadanie. Uwielbiam omlet z owocami. Jest to porcja na dwie dorosłe osoby, lub 1 dorosła i dwoje dzieci. 

omlet

Białka z solą ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić na puszystą masę. Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie.

Obrać gruszkę i pokroić na cienkie plastry, truskawki umyć wysuszyć i odciąć szypułki.

omlet

Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzać odrobinę masełka i rozłożyć gruszkę i połówki truskawek. Skropić miodem. Smażyć na średnim ogniu około 30 sekund. Wylać połowę masy jajecznej na patelnię i zmniejszyć temperaturę smażenia do minimum.

Jak już omlet u góry będzie prawie ścięty odwrócić omlet. Na patelnię położyć duży talerz i szybkim ruchem odwrócić patelnię. Patelnia musi być u góry a talerz na dole. Położyć ponownie na kuchenkę. Delikatnie zsunąć omlet z talerza. Ponownie smażyć, ale już nie tak długo. Jak macie patelnię z przykrywką to ułatwi smażenie.

Drugi omlet smażyć tak samo.

Delikatnie położyć omlet na talerzu. Dodatkowo udekorować owocami i zajadać.

Wykonanie w thermomix

  • nałożyć motylek, dodać białka i sól, ubijać 4 minuty, obroty 3,5. Musi być mocno ubite. Wyjąć białka do miski.
  • motylek musi być, dodać żółtka do naczynia miksującego i ubijać 1,5 minuty, obroty 3,5
  • reszta jak wyżej.