Uwielbiam takie rybki, super nadaje się na kolację, imprezy czy wigilię.

ryba w sosie pomidorowym

Pstrągi oczyścić, obciąć głowy, umyć. Każdego pstrąga doprawić solą, pieprzem, pociąć na mniejsze kawałki.  Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ryby na średnim ogniu z dwóch stron. Tak długo, aż ryby będą przesmażone.

ryba słodko kwaśnym sosie

Włożyć usmażone ryby do naczynia w którym chcecie je podawać.

Na tą samą patelnię na której się smażyły ryby przygotować zalewę.

ryba w pomidorach

Zalewa – obsmażyć cebulę, musi zmięknąć, wlać 500 ml wody,Dodać  przecier pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie, cukier,. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jeśli będzie trochę za mało zalewy dolać trochę więcej wody i troszeczkę więcej octu.

Zalać ryby gorącą zalewą i odstawić. Na drugi dzień posmakować, czasami trzeba dolać jeszcze trochę octu, ponieważ ryba dużo wchłonie.

Polecam, te rybki są pyszne.