Zastanawiałam się dlaczego to ciasto zostało nazwane ” pszczółka”, żadnego miodu itp. Jest to firmowe ciasto mojej mamuśki, robimy je od wieków 🙂 i zawsze tak było nazywane, więc niech tak zostanie 🙂
To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu i zawsze wychodzi, bardzo długo świeże. Przechowywane w szczelnym pudełku długo będzie smakowało równie dobrze jak pierwszego dnia.
Przygotowanie wiórek: do garnuszka wrzucić masło i cukier, jak masło się roztopi dodać wiórki i smażyć, aż lekko nabiorą złotego koloru. Zdjąć z ognia, przestudzić. Jak już masa jest chłodna dodać jajka i wymieszać.
Masło z cukrem utrzeć na gładką masę, potem dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Następnie wsypać mąki i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na górę rozłożyć przestudzoną masę z wiórek kokosowych i piec w nagrzanym piekarniku do 180C przez 40-45 minut.
Ciasto jest pyszne, polecam.
marcin.stanczak1@wp.pl
17 maja, 2015 o 13:37
Przydała by się jeszcze uwaga co do wielkości blachy na jakiej ma być pieczone,dla takiej mało doświadczonej osoby jak ja takie drobiazgi też są ważne.
kuchcik8
17 maja, 2015 o 13:46
Witam, oczywiście masz rację. 25×35 Może być troche większa, ale taką ja miałam. Pozdrawiam
marcin.stanczak1@wp.pl
17 maja, 2015 o 13:49
No zaraz będzie wstawione do piekarnika ciasto wygląda fajnie jak na razie:-) z tym,że ja mam piekarnik elektryczny z termoobiegiem i muszę pilnować bo większość ciast piecze mi się średnio 5-15 min krócej niż w przepisach.
kuchcik8
17 maja, 2015 o 13:53
To prawda, z tymi piekarnikami to można dostać kręćka
marcin.stanczak1@wp.pl
17 maja, 2015 o 15:18
Mimo iż piekło się 30min i po 20min obniżyłem temp. do 160 to jednak z wierzchu przypalone 3\4 czarnawe.Jak przestygnie zobaczymy jakie w smaku bo ogólnie pachnie ładnie:-)
kuchcik8
17 maja, 2015 o 15:21
Widzę że jesteś dobry w te klocki 🙂 Jak piekarnik mocno piecze to ciasto warto kłaść najniżej. Musi być pyszne, pozdrawiam
marcin.stanczak1@wp.pl
17 maja, 2015 o 15:32
Jak już się pozbyłem tego czarnego z wierzchu to ciasto środeczek pychotka polecam.
kuchcik8
17 maja, 2015 o 15:36
Dziękuję, cieszę się bardzo. Na drugi raz może od początku piecz na niższej temperaturze. 🙂
marcin.stanczak1@wp.pl
17 maja, 2015 o 17:20
Tak też zrobię.Ale zeskrobałem czarne i jako,że nie wyglądało efektownie zrobiłem polewę czekoladową i jest dopiero efektowne:-) a jak będzie smakować to się niedługo okaże:-)
kuchcik8
17 maja, 2015 o 17:23
Ja już zawsze ciepłe zajadam, chociaż podobno niezdrowo
Basia
1 września, 2016 o 20:02
Ciasto przepyszne, przy tym szybkie w wykonaniu i tanie.
kuchcik8
1 września, 2016 o 23:21
Cieszę się że smakowało. Pozdrawiam
Anonim
25 października, 2016 o 18:22
Ciasto jest pyszne a zeby wiorki sie nie przypalily ja najpierw podpiekam ciasto przez 15 min.,a pozniej wlewam mase kokosowa i jeszcze 15min..Zawsze mi wychodzi.
Pozdrawiam.
Anonim
25 października, 2016 o 18:27
Ciasto jest pyszne.Zeby wiorki sie nie przypalily ja najpierw podpiekam ciasto przez 15min.,wlewam mase z wiorek i jeszcze 15 min.Zawsze mi wychodzi.
Pozdrawiam.
kuchcik8
25 października, 2016 o 22:36
Można i tak upiec, każdy sposób jest dobry ? Dziękuje za komentarz, pozdrawiam
Patrycja
20 kwietnia, 2021 o 19:56
Ja do pszczółki do polewy dodaje jeszcze posiekane orzechy… smakuje miodzio
Maria Gorlik
23 kwietnia, 2021 o 11:01
Dobry pomysł, pozdrawiam