Tak się dzisiaj zastanawiałam dlaczego to ciasto nazywa się pszczółka? Nic a nic miodku ani pyłku pszczelego, może dlatego że słodka góra 🙂 Mam na blogu jeszcze pszczółkę z kokosem, też godna polecenia.
Przygotowanie masy – do garnuszka dodać wszystkie składniki i podgrzewać, co jakiś czas mieszając aż masło i cukier się rozpuści. Dokładnie wymieszać i odstawić żeby ostygło.
Wykonanie ciasta – masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać po jajku, cały czas mieszać. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Mąki dodać do masy i dokładnie wymieszać.
Przygotowanie ciasta w thermomix
- masło, cukier dokładnie utrzeć, czas 30 sekund, obroty 5
- dodać jajka, wymieszać, czas 30 sekund, obroty 5
- dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać czas 1 minuta, obroty 5
Blaszkę o wymiarach 30 x25 cm, wyłożyć papierem i wlać ciasto. Na cieście rozłożyć masę orzechowo-migdałową.
Pieczenie – rozgrzać piekarnik do 190C i piec ciasto 30-35 minut.
Lucy
29 kwietnia, 2021 o 18:36
To ciasto jest REWELACYJNE. Dzięki Marylka😋
Maria Gorlik
30 kwietnia, 2021 o 06:30
Cieszę się, dziękuje za komentarz. Pozdrawiam serdecznie.