To ciasto jest wyjątkowo delikatne i pyszne. Dostałam ten przepis od mojej przyjaciółki Ilonki, zawsze go zajadamy aż nam się uszy trzęsą. Wszyscy uwielbiają to ciasto.

Najpierw zalać żelatynę szklanką zimnego mleka i poczekać aż napęcznieje.

ptasie mleczko

Oddzielić żółtka od białek, ubić białka na sztywno, wstawić do lodówki.

 

Masło utrzeć na puch z cukrem, cukrem waniliowym. Następnie dodać żółtka, dodając je w odstępach nie przerywając mieszania.

Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

ptasie mleczko dwukolorowe

Napęczniałą żelatynę zalać szklanką gorącego mleka , dobrze rozmieszać. Odstawić aż przestygnie, dodać do masy i szybko wymieszać, zaraz wylać do formy połowę ciasta i do drugiej dosypać kakao , wymieszać i wyłożyć na białą warstwę ciasta. Jak już dodamy żelatynę bardzo szybko gęstnieje, trzeba to zrobić szybko. Zostawiamy na chwilkę w lodówce.

Na górę wylać gęstniejącą galaretkę cytrynową i zostawić aż całkowicie stężeje.

ciasto z żelatyną

Rewelacyjne ciasto, polecam

Dzięki Ilonka, właśnie jemy to ciasto no i kawka, obowiązkowo 😉

Pianka waniliowo-kakaowa bez pieczenia