Dynia to jest cudowne warzywo, wiele smacznych dań można z niej wyczarować.

Dzisiaj chce Wam pokazać jak zrobić samemu czyste puree z dyni. Za kilka dni wystawie również puree z dyni na ostro. Będzie to super jako dodatek do lazanii , sosów, zup itp.

puree z dyni

Dynię umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie za pomocą łyżki wyjąć środek z nasionami. Wyłożyć oczyszczoną dynię na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dynię ukłożyć skórą do dołu.

dynia pieczona

Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 C

puree

Piec około 1,5 godziny, czas pieczenia zależy od tego jak uda Wam się pokroić dynię, czy jest miękka czy twarda. Moja była dosyć twarda więc piekłam dość długo. Sprawdzić stan upieczenia za pomocą widelca.

dynia w słoikach

Obciąć skórę z upieczonej i miękkiej dyni i wrzucić czysty farsz do blendera lub thermomix, dokładnie zmielić na papkę. Tak przygotowane puree włożyć do czystych słoiczków, zakręcić i pasteryzować 20 minut. Tak przygotowane puree można długo przechowywać. Później wystarczy tylko otworzyć słoik i można przygotować różne smakołyki.

Thermomix – wrzucić upieczoną dynię do naczynia miksującego, powoli zwiększać obrotu aż do 9  i miksować do uzyskania puszystej gładkiej masy, kilka sekund.

Polecam