Tym razem chcę Wam pokazać jak zrobić pieczony omlet. Bardzo szybko się go robi i nie możliwości, żeby się nie udał. Zrobiłam go z brzoskwiniami, teraz można je kupić bardzo tanio i smak mają wyśmienity  🙂

biszkoptowy omlet

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubić na puch. Do ubitych białek dodać powoli ubite żółtka i delikatnie wymieszać.

Naczynie w którym będziecie piec omlet wysmarować masłem i wylać masę jajeczną. Ja użyłam patelni , ale to nie jest istotne w czym zrobicie.

omlet pieczony

Nagrzać piekarnik do 180 C i piec omlet 10-15 minut. Omlet musi lekko urosnąć.

omlet z brzoskwiniami

Podczas pieczenia omletu przygotować brzoskwinie – na patelnię wrzucić 1 łyżkę miodu i roztopić. Dodać pokrojone w cienkie plastry brzoskwinie i smażyć chwilkę,aż lekko zmiękną, obrócić je na drugą stronę i obsypać migdałami. Smażyć chwilkę i zdjąć z ognia.

Wyjąć upieczony omlet z piekarnika i obłożyć brzoskwiniami i uprażonymi migdałami.

Jeść natychmiast, smacznego.