Omlety to moje ulubione danie na śniadanie. Można ten omlet robić z różnymi dodatkami zarówno na słodko jak i z warzywami, ziłami,szynką itp. Moja wersja jest z truskawkami ponieważ teraz są najsmaczniejsze, zaczyna się sezon truskawkowy. Uwielbiam ten czas.

omlet z truskawkami

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić na puszystą masę dodać mąkę,sól, mleko i stopione przestudzone masło, wymieszać . Dodać ubite białka i lekko wymieszać. Na tą samej patelnię, na której roztopiliśmy masło wylać masę jajeczną. Smażyć na średnim ogniu, co chwilkę lekko podważając brzegi omleta. Jak już omlet od dołu będzie przesmażony, a u góry będzie widać, że jajka się ścinają położyć kilka truskawek.

puszysty omlet

Jest kilka sposobów na smażenie omleta, ja nie mogłam włożyć tej patelni do piekarnika, więc delikatnie go przewróciłam na drugą stronę. Teraz już trzeba go smażyć już tylko kilka sekund.

Jeżeli macie taką patelnię którą można włożyć do piekarnika, to wkładamy ją do nagrzanego piekarnika z włączonym górnym pieczeniem lub opcją grilla,najwyżej jak można i pieczemy chwilkę, aż masa się zetnie.

omlet na słodko

Zsunąć delikatnie z patelni na talerz, złożyć na pół i polać sosem truskawkowym.

Sos truskawkowy – zmiażdżyć za pomocą widelca truskawki. Dodać cukru do smaku, gotowe 🙂

Smacznego