Ciasto super, bardzo długo świeże. Puszyste i mokre nic suche. Polecam bardzo.

marchewkowe ciasto

Wykonanie – jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puch. Następnie ubijać dalej i powoli wlewać olej. Jeszcze chwilkę ubijać. Mąkę, cynamon i sodę przesiać przez sitko. Orzechy posiekać bardzo drobno. Jabłka obrać przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka naciąć u góry. Można pokroić w plasterki. To już zależy od Was.

Do masy jajecznej dodać potartą marchew, posiekane orzechy i składniki suche. Dokładnie wymieszać. Okrągłą formę wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Wlać ciasto i położyć u góry połówki jabłek.

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksującego włożyć motylek, dodać jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubijać obroty 3.5, czas 3 minuty
  • dalej ubijać obroty 3,5 i powoli wlewać olej
  • zdjąć motylek
  • przesiać składniki suche przez sitko i dodać do masy, dodać również potartą marchew miksować obroty 5, czas 1 minuta
  • dodać posiekane orzechy , obroty wsteczne, czas 20 sekund, obroty 5

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 45-50 minut. Do suchego patyczka :), czyli po wyjęciu drewnianego patyczka z ciasta musi on być suchy.

Ostudzić ciasto i polać lukrem.   Ciasto jest bardzo długo świeże, ale musi być przykryte.

Polecam, życzę smacznego.