Ciasto pyszne, polecam

ciasto

Przygotowanie kremu budyniowego – mąkę ziemniaczaną, żółtko, z małą ilością mleka wymieszać dokładnie. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier i esencję waniliową, zagotować. Odrobinę gorącego mleka wlać do masy z żółtkiem, wymieszać. Powtórzyć tą czynność jeszcze dwa razy. Następnie powoli wlać wszystko do gotującego mleka i szybko mieszać, ciągle podgrzewając. Masa musi zgęstnieć. ( masa nie jest bardzo sztywna, taki luźniejszy budyń )

Wykonanie ciasta – letnie mleko, cukier( 1 łyżka ),1 łyżka mąki, pokruszone drożdże wymieszać i odstawić wyrośnięcia. Masło roztopić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, pozostały cukier, lekko ubite jajka, wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto jak każde drożdżowe.  Ugniatać ciasto około 10 minut. Ciasto jest dość rzadkie, nie dodawać więcej mąki.  Przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ponownie ugniatać ciasto. Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Za pomocą woreczka cukierniczego rozprowadzić budyń na górze ciasta, tworząc skośną szachownicę. W każdy rąb położyć mały kawałek masła.

Kruszonka – wszystkie składniki szybko zagnieść. Formując kruszonkę. Kruszonkę rozłożyć na górze ciasta.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30 minut.

Ciasto jest pyszne, smacznego. 

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksującego wlać połowę mleka, 1 łyżkę cukru i mąki, czas 1 minuta, temperatura 37 c, obroty 1
  • dodać roztopione masło, przesianą mąkę, cukier, sól, jajka, wyrobić ciasto, interwał, czas 3 minuty
  • odstawić do wyrośnięcia
  • ponownie wyrobić ciasto, interwał, czas 1 minuta
  • teraz już wykonywać jak wyżej.