Idealne ciasto na specjalne okazje. Możecie zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z truskawkami i gruszkami, które bardzo lubię.
Biszkopt- białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając mieszania. Powoli wsypywać cukier. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli po łyżce dodawać do masy, mieszać już delikatnie łyżką. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 25-30 minut. Następnie wyjąć i ostudzić.
Zimny biszkopt przeciąć na pół.
Biszkopt thermomix – założyć motylek, dodać białka, czas 3,5 minuty, obroty 4
– obroty 3, powoli przez otwór od miarki wsypywać cukier
– cały czas mieszać obroty 3 , dodać po jednym żółtku
– mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko
– mieszać obroty 1, dodawać po 1 łyżce mąki z proszkiem
– jak mąka się wymiesza z masą jajeczną to wylać ciasto na przygotowaną blaszkę.
Galaretkę cytrynową rozmieszać w 500 ml wrzącej wody i zostawić tak długo, aż prawie zacznie tężeć.
Na spodniej części biszkoptu rozłożyć truskawki i zalać je tężejącą galaretką, natychmiast położyć drugą warstwę biszkoptu. Odstawić do lodówki.
Masa serowa – żółtka z cukrem ubić na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Żelatynę wsypać do filiżanki i zalać zimną wodą tyle tylko żeby można było żelatynę rozmieszać. Żelatyna po dodaniu zimnej wody musi napęcznieć. Tak przygotowaną żelatynę zalać 1/4 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Letnią żelatynę dodać do masy mascarpone i dokładnie wymieszać.
Ubić śmietanę na sztywną masę i dodać do serka mascarpone. Delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na drugą warstwę biszkoptu i znowu wstawić do lodówki.
Thermomix – przygotować żelatynę jak wyżej
– nałożyć motylek, wlać śmietanę, czas 1 minuta, obroty 4. ze śmietaną jest trochę trudno dokładnie określić czas mieszania. Dlatego zawsze radzę sprawdzać, żeby nie zrobić masło. Wyjąć ubitą śmietanę do miseczki.
– żółtka, cukier wrzucić do naczynia miksującego,nałożyć motylek, czas 3 minuty, obroty 4
– dodać serek mascarpone, czas 1 minuta, obroty 3
– dodać ubitą śmietanę, czas 30 sekund, obroty 1, dodatkowo zamieszać kołpytką.
Masa z gruszek – gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Do garnuszka wlać 300 ml wody, dodać sok z jednej dużej pomarańczy, pokrojone gruszki i łyżkę cukru. Zagotować i gotować 5 minut. Gruszki muszą być lekko twardawe. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę cytrynową, wymieszać dokładnie. Odstawić masę do czasu, aż zacznie robić się gęsta. Taką prawie gęstą masą zalać masę serową i znowu do lodówki.
Można udekorować ubitą śmietaną i owocami lub zakończyć na galaretce. Ciasto można upiec w okrągłej formie, będzie wtedy pyszny tort 🙂
Ciasto jest pyszne, polecam.
Małgosia
13 lutego, 2016 o 22:45
Wygląda pięknie , aż się chce jeść…:)
kuchcik8
13 lutego, 2016 o 22:46
Dziękuję, nie mogłam przestać jeść a to nie jest fajne ☺️