Idealne ciasto na specjalne okazje. Możecie zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z truskawkami i gruszkami, które bardzo lubię.

ciasto z owocami

Biszkopt- białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając mieszania. Powoli wsypywać cukier. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli po łyżce dodawać do masy, mieszać już delikatnie łyżką. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 25-30 minut. Następnie wyjąć i ostudzić.

Zimny biszkopt przeciąć na pół.

krem z serka mascarpone

Biszkopt thermomix  – założyć motylek, dodać białka, czas 3,5 minuty, obroty 4

– obroty 3, powoli przez otwór od miarki wsypywać cukier

– cały czas mieszać obroty 3 , dodać po jednym żółtku

– mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko

– mieszać obroty 1, dodawać po 1 łyżce mąki z proszkiem

– jak mąka się wymiesza z masą jajeczną to wylać ciasto na przygotowaną blaszkę.

Galaretkę cytrynową rozmieszać w 500 ml wrzącej wody i zostawić tak długo, aż prawie zacznie tężeć.

Na spodniej części biszkoptu rozłożyć truskawki i zalać je tężejącą galaretką, natychmiast położyć drugą warstwę biszkoptu. Odstawić do lodówki.

świąteczne ciasto

Masa serowa – żółtka z cukrem ubić na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Żelatynę wsypać do filiżanki i zalać zimną wodą tyle tylko żeby można było żelatynę rozmieszać. Żelatyna po dodaniu zimnej wody musi napęcznieć. Tak przygotowaną żelatynę zalać 1/4 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Letnią żelatynę dodać do masy mascarpone i dokładnie wymieszać.

Ubić śmietanę na sztywną masę i dodać do serka mascarpone. Delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na drugą warstwę biszkoptu i znowu wstawić do lodówki.

ciasto z kremem

Thermomix – przygotować żelatynę jak wyżej

– nałożyć motylek, wlać śmietanę, czas 1 minuta, obroty 4. ze śmietaną jest trochę trudno dokładnie określić czas mieszania. Dlatego zawsze radzę sprawdzać, żeby nie zrobić masło. Wyjąć ubitą śmietanę do miseczki.

– żółtka, cukier wrzucić do naczynia miksującego,nałożyć motylek, czas 3 minuty, obroty 4

– dodać serek mascarpone, czas 1 minuta, obroty 3

– dodać ubitą śmietanę, czas 30 sekund, obroty 1, dodatkowo zamieszać kołpytką.

Masa z gruszek – gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Do garnuszka wlać 300 ml wody, dodać sok z jednej dużej pomarańczy, pokrojone gruszki i łyżkę cukru. Zagotować i gotować 5 minut. Gruszki muszą być lekko twardawe. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę cytrynową, wymieszać dokładnie. Odstawić masę do czasu, aż zacznie robić się gęsta. Taką prawie gęstą masą zalać masę serową i znowu do lodówki.

tort

Można udekorować ubitą śmietaną i owocami lub zakończyć na galaretce. Ciasto można upiec w okrągłej formie, będzie wtedy pyszny tort 🙂

Ciasto jest pyszne, polecam.