Kruche i pyszne. Uwielbiam gofry, szybko się je robi i zawsze są pewniakiem 🙂
Przygotowanie ciasta – masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać sól i po jednym jajku. Cały czas mieszać. Teraz na zmianę wmieszać mąkę, kwaśną śmietanę, kremówkę, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto na 10 minut.
Wykonanie ciasta w thermomix
* do naczynia miksującego dodać masło, cukier, cukier waniliowy, wymieszać obroty 6, czas 1 minuta
* dodać jajka, wymieszać. Obroty 6, czas 30 sekund. Zdjąć ciasto z boków naczynia
* dodać mąkę, proszek do pieczenia, obie śmietany, wymieszać, obroty 6, czas 1 minuta 30 sekund
* odstawić na 10 minut
Smażenie – gofrownicę mocno rozgrzać i natłuścić. Smażyć tak długo aż lekko się przyrumienią. Odłożyć je na raszki do przestudzenia. U mnie znikają od razu 🤗
Podawać je możecie z dowolnymi dodatkami. Jak kto lubi.
Gofry są smaczne i chrupiące. Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.