Te ogóreczki mają trochę inny smak, ale są pyszne. Moja piwnica wygląda kolorowo i pięknie. W zimie będzie miło zejść do piwnicy i za każdym razem wyciągać inne dodatki. Będzie miło i smakowicie.
Ogórki umyć i osuszyć, chrzan obrać i zetrzeć ma tarce o dużych oczkach, suszone papryczki pokruszyć, Czosnek obrać i pokroić na połówki.
Słoiki umyć, na dnie każdego rozłożyć liście porzeczki, koper, chrzan, papryczki, czosnek. Obciąć piętki od ogórków i włożyć ciasno do słoików. Włożyć listek laurowy i dodać wszystkie ziarniste przyprawy. Wodę zagotować z solą, zalać nią ogórki. Słoiki zakręcić. Zostawić słoiki w temperaturze pokojowej 3 dni, następnie wstawić w zimne miejsce na 10 dni.
Po 10 dniach pasteryzować słoiki w tradycyjny sposób 10 minut w 90 C. Teraz już gotowe, wstawić na półeczkę do piwnicy.
Polecam
Jadzia
10 czerwca, 2020 o 15:37
Czy ogórki w słoikach zalewamy od raz gorącą wodą ?
Maria Gorlik
12 czerwca, 2020 o 00:30
Witam, tak od razu, będą super. Proszę się nie bać. Pozdrawiam
Jadzia
12 czerwca, 2020 o 15:17
Dziękuję ślicznie 😉
Pozdrawiam cieplutko 🤗
Danka
20 czerwca, 2021 o 20:39
Ciekawy przepis, muszę wypróbować. Ja również zalewam gorącą zalewą i są zawsze twarde. Pozdrawiam, super przepisy.
Maria Gorlik
20 czerwca, 2021 o 22:23
Dziękuję i pozdrawiam