Wspaniały pomysł na obiad, mięso i warzywa razem. Polecam

klopsy drobiowe

Pierś kurzą pokroić w drobną kostkę, pieczarki umyć i pokroić bardzo drobno, pora umyć i pociąć w cienkie  paski. Kalafior rozerwać na małe kwiatki, wyciąć wszystkie grube łodyżki. W małym garnuszku zagotować wodę i wrzucić do niej kwiatki kalafiora. Doprawić solą i gotować 2 minuty. Odcedzić kalafior.

klopsy inaczej

W misce wymieszać mięso, pieczarki, por, kalafior. Dodać keczup, paprykę słodką,vegetę, chilli, pieprz, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajka, posiekany świeży koperek. Trzeba wszystko dokładnie wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem.

Na patelnię wlać dosyć dużo oleju, rozgrzać mocno. Za pomocą dużej łyżki nałożyć placuszki, lekko spłaszczyć. Na początku trzeba smażyć na dużym ogniu, masa musi się przesmażyć. Następnie można przewrócić, chwilę smażyć na dużym ogniu. Jak już placuszki są dosyć stabilne, zmniejszyć ogień i smażyć około 2 minut. Raz w podczas smażenia przewrócić. Po zdjęciu z patelni położyć placuszki na papierowym ręczniku, przykryć drugim. Lekko przycisnąć, żeby pozbyć się niepotrzebnego tłuszczu.

klopsy z kalafiorem

Podawać z sałatą i ziemniakami.  Zabieram sobie jutro do pracy. Zjem je z sałatką roszponką i polane sosem czosnkowym.  Sposób podania tych placuszków czy klopsików może być różny.

Te placuszki są pyszne, polecam.