Przepyszne rogaliki, mam ten przepis od kucharek z przedszkola. Dzieci testują za każdym razem jak są robione i się nimi zajadają. To chyba jest najlepsza recenzja 🙂

rogaliki

Drożdże pokruszyć do garnuszka i wymieszać ze śmietaną. Dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru i ponownie zamieszać. Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

rogaliki drożdżowe

Masło z cukrem roztopić i przestudzić.

Na sztolnię wysypać mąkę, zrobić dołek. Do dołka wrzucić żółtka, wlać letnie masło i wyrośnięte drożdże. Dokładnie zagnieść jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej olejem miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Jak ciasto podwoi swoją objętość to podzielić ciasto na mniejsze porcje. Każdą z nich rozwałkować formując okrągłe koło, wyciąć trójkąty.( tak jak kroi się pizzę ) Na każdym nałożyć marmoladę i zwinąć formując rogaliki.

Rozłożyć rogaliki na blaszce i tak pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 15-20  minut lub jak rogaliki nabiorą złotego koloru.

Ostudzić rogaliki i polać lukrem.

Lukier – cukier puder rozmieszać z minimalną ilością wody. Tylko tyle, żeby cukier się rozpuścił.

Dziękuję za przepis 🙂