Uwielbiam takie obiady, trochę z nimi pracy ale warto. Skończyłam dzisiaj szybciej pracę, więc był na to czas. Z takim nadzieniem jadłam pierwszy raz i bardzo mi smakowały.

pyzy

Przygotowanie farszu – na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek pokrojony w małą kostkę. Smażyć do momentu aż tłuszcz się wysmaży i powstaną skwarki. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i smażyć razem tak długo aż cebulka nabierze złotego koloru. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Twaróg wrzucić do miski, dodać sól, biały pieprz, jajko i żółtko. Za pomocą widelca zagnieść twaróg na dosyć gładką masę. Do tak przygotowanej masy dodać obsmażoną cebulkę z boczkiem. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa musi być wyrazista w smaku.

pyzy

Przygotowanie masy ziemniaczanej – ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę do wyciskania ziemniaków lub zmiksować w blenderze. Do ziemniaków dodać żółtka i obie mąki. Zagnieść ciasto na gładką masę.Z tą mąką to musicie trochę wyczuć. To zależy od ziemniaków czy zawierają więcej lub mniej skrobi. Angielskie ziemniaki nie są takie mączyste więc dodałam więcej mąki. Myślę że dodajcie najpierw 1,5 szklanki mąki.

Formowanie  – porcjami formować ciasto w wałek o grubości 3 cm. Następnie pociąć na 3 cm wałeczki. Spłaszczyć każdy wałeczek i nałożyć łyżeczkę farszu. Dokładnie zalepić farsz ciastem i formować okrągłe pyzy.

pyzy

Gotowanie – w dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucać pyzy i gotować od wypłynięcia na powierzchnię 10 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć z wody.

Uwaga 

Ja zawsze z kluskami czy pyzami czy knedlami robię próbę. Formuję trzy pyzy i wrzucam je do wrzątku. Gotuję i następnie testuję. Jak ciasto jest byt miękkie lub się rozlatuje do reszty ciasta należy dodać więcej mąki. W ten sposób unikniecie porażki. Gdybyście uformowali wszystkie a coś pójdzie nie tak to już by nie szło dodać do nich mąki.

Posypka na pyzy –  rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażyć aż boczek się przesmaży (wytopi, powstaną skwarki). Następnie dodać pokrojoną drobno cebulkę i smażyć aż cebulka nabierze złotego koloru. Jeśli boczek jest bardzo chudy to dodajcie więcej oleju.

Wyłożyć pyzy na talerz i polać obsmażonym boczkiem z cebulką. Można pyzy obsmażyć dodatkowo na patelni.

Smacznego