Następny przepis na quiche, tym razem z bekonem i cebulą.
Ciasto kruche na quiche, wszystkie składniki razem zagnieść na gładką masę i włożyć do lodówki na pół godziny.
Thermomix – wszystko wrzucić do misy miksującej, czas 2 minuty, naczynie zamknięte, interwał
Ciasto rozwałkować i położyć na naczynie do tarty, quiche, boki wyłożyć również. Zostawić ciasto na kolejne 15 minut żeby odpoczęło. Na dno ciasta położyć papier do pieczenia i obciążyć fasolą , żeby ciasto nie mogło wyrosnąć. Piekarnik nagrzać do 200 C i pieczemy 10 minut, potem wyciągnąć ciasto z piekarnika i zdjąć fasolę i papier. Piec jeszcze 15 minut, ciasto musi być lekko przypieczone, i kolor blado złoty.
Nadzienie – na lekko natłuszczonej patelni smażyć pokrojoną cebulę, jak cebula zmieni kolor dodać pokrojony w paski bekon. Smażyć aż cebula i bekon będą przesmażone. Cebulę i bekon położyć na papierowe ręczniki , żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
Ubić jajka dodać mleko i śmietanę, wrzuć posiekany drobno szczypiorek, potarty ser i dokładnie wymieszać. Na ciasto położyć równomiernie cebulę z bekonem i wylaćmasę jajeczną.
Piec 35-40 minut w nagrzanym piekarniku 180 c
Masa musi być przy dotyku sprężysta, smacznego
Podawać z zieloną sałatą.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.