Następny przepis na Quiche , tym razem z kurczakiem i grzybami.

tarta z kurczakiem

Pierwsze co musicie zrobić to ciasto kruche na quiche, wszystkie składniki razem zagnieść na gładką masę i włożyć do lodówki na pół godziny.

Thermomix – wszystko wrzucić do misy miksującej, czas 2 minuty, naczynie zamknięte, interwał

Ciasto rozwałkować i położyć na naczynie do tarty, quiche, boki wyłożyć także, zostawić ciasto na kolejne 15 minut żeby odpoczęło. Na dno ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć fasolą , żeby ciasto nie mogło wyrosnąć. Piekarnik nagrzać do 200 C i piec 10 minut, potem wyciągnąć z piekarnika i zdjąć fasolę i papier , piec jeszcze 15 minut, ciasto musi być lekko przypieczone, blado złote.

Nadzienie : piersi kurze pokroić na mniejsze kawałki, pieczarki przekroić na pół. Na patelni rozgrzać olej, smażyć mięso i grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, suszonymi ziołami, chilli, papryką ostrą i słodką. Smażyć tak długo az mięso się lekko zarumieni a woda z grzybów wyparuje.  Lekko przestudzić i rozłożyć na podpieczonym cieście kruchym.

tarta

Ubić jajka, dodać śmietanę, mleko i potarty ser, dokładnie wymieszać. Wylać na mięso i grzyby.

tarta z serem i kurczakiem

Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 C i piec 35-40 minut. Masa musi być sprężysta w dotyku, wtedy wiadomo że jest dobrze upieczona.

pomysł na kolację

Podawać na gorąco z zieloną sałatą. Smacznego