Czas na rabarbar, sezon się zaczął. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu, jest pyszne.

ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasta kruche – do miski wsypujemy mąkę, zmielone migdały, 1/3 szklanki cukru, cukier waniliowy, jajko i masło. Szybko zagnieść, potem rozwałkować i wyłożyć ciastem formę. Potrzebna będzie duża forma, użyjcie formy do biszkoptów, lub jak ja do tarty ale musi być duża. Nakłuć dno ciasta widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C i piecz 7 minut. Wyciągnąć  z piekarnika i odstawić na bok do przestudzenia.

ciasto z rabarbarem i masą budyniową

Thermomix – wszystkie składniki wrzuć do naczynia miksującego, czas 2 minuty, naczynie zamknięte, interwał.

tarta

Nadzienie thermomix

  • jajka ubić z cukrem, nałożyć motylek, czas 3 minuty , obroty 3
  • po 3 minutach nastawić czas na 2 minuty, obroty 3 i powoli wlewać śmietanę
  • zdjąć motylek, dodawać po łyżce ugotowany, przestudzony budyń, obroty 3, czas 2 minuty

Nadzienie:Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, ale nie dodawać cukru. Wylać ugotowany budyń ta talerz i zostawić do przestudzenia.  Umyć i pokroić w kawałki rabarbar, 4 jajka z cukrem ubij na puch. Następnie powoli dolewać śmietanę cały czas mieszając. Teraz czas na budyń, dodawać go po łyżce do masy jajecznej cały czas szybko mieszając. Masa będzie rzadka , wylać masę na ciasto kruche i położyć na górę pokrojony rabarbar, lekko go przydusić.

ciasto kruche z rabarbarem

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 50-60 minut

kruche z budyniem i rabarbarem

Ciasto powinno lekko zbrązowieć i co najważniejsze – jak lekko przydusicie nadzienie musi być sprężyste, wrażenie jak ugotowany budyń.  Pod koniec pieczenia radzę sprawdzić, jeżeli przy dotyku będziecie czuli że jest płynne, trochę przedłużyć czas pieczenia, łatwo to rozpoznać.

tarty

Cudne delikatne ciasto, rabarbar nadaje lekko kwaskowaty smak.

kruche z budyniem

Smacznego

tarta z rabarbarem

tarta z owocami