Zrobiłam to cudeńko dla mojej podopiecznej Janet, ona to uwielbiała. W jej pięknym ogrodzie jest pełno przysmaków.

Kruszonka z rabarbarem
Przygotowanie rabarbaru – pociąć rabarbar w 2 cm kawałki, oczywiście jeśli jest duży trzeba zdjąć pierwszą warstwę rabarbaru . Wrzucić do garnuszka dodać minimalną ilość wody, tylko tyle żeby wystarczyło płynu do czasu aż rabarbar puści własne soki. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, masło. zagotować ciągle mieszając kilka minut aż rabarbar lekko zmięknie. Sprawdzić czy według Ciebie jest wystarczająco cukru, jeśli nie to dodaj więcej.  Kartoflankę rozmieszać w małej ilości wody i dodać do masy rabarbarowej, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutkę, zdjąć z ognia, lekko przestudzić.

kruszonka z rabarbarem

Przygotować kruszonkę, wszystkie składniki wrzucić do miseczki, zagnieść za pomocą dłoni kruszonkę Wylać masę rabarbarową do naczynia do zapiekania i przykryć kruszonką.

rabarbarowa kruszonka

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec  25-30 minut

kruszonka z owocami

Można podawać z gałką lodów, jest pyszne. Smacznego