Racuszki te można zrobić na obiad, podwieczorek , ja lubię takie obiady. Są pyszne .
Kwaśne mleko wlać do miski dodać jajka, cukier waniliowy, mąkę , proszek do pieczenia, sól. wszystko wymieszać za pomocą miksera. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Owoce umyć, zdjąć szypułki, przekroić truskawki na pół.
Zamieszać ciasto. Rozgrzać olej na patelni, łyżką nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć na średniej temperaturze. Jak ciasto będzie juz przesmażone od dołu a u góry zacznie gęstnieć poukładać truskawki, lekko przydusić.
Racuchy przewróć łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilkę, żeby się przesmażyły i nabrały złotego koloru.
Upieczone przekładać na papierowe ręczniki kuchenne , dla pozbycia się nadmiaru oleju.
Pozostałe truskawki lekko zmiksuj i dodaj cukru do smaku. Racuszki posypać cukrem pudrem i polać sosem truskawkowym.
Racuchy te są mało słodkie, ale z sosem truskawkowym i posypanym cukrem pudrem są przepyszne.
Polecam, smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.