Bardzo smaczne racuszki. Mój półtoraroczny wnuczek zjadł 4 placuszki 🙂

racuszki

Wykonanie – wszystkie składniki oprócz gruszek zmiksować za pomocą miksera lub robota kuchennego. Masa musi być gładka i bez grudek. Odstawić. Gruszki obrać i pokroić w dosyć w kostkę. Dodać gruszki do masy i wymieszać już łyżką.

Smażenie – na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nałożyć ciasto.  Smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Następnie przewrócić placuszki i ponownie smażyć.

Gotowe placuszki polać sosem klonowym lub obsypać cukrem albo cukrem pudrem.

Polecam są pycha. 

racuszki

Wykonanie w thermomix

  • wszystkie składniki dodać do naczynia miksującego, oprócz gruszek. Zmiksować obroty5, czas 20 sekund
  • zdjąć ciasto z boków naczynia i ponownie zmiksować, obroty 5, czas 8 sekund
  • obrać i pokroić gruszki, dodać do masy, wymieszać za pomocą kołpystki.    Smacznego