Placuszki są rewelacyjne, polecam. Z tej porcji wychodzi około 15 racuszków. Przepis na thermomix na dole.

placuszki z jabłkami

Przygotowanie kaszy – kaszę ugotować do miękkości, według instrukcji na opakowaniu. Jeśli macie bez woreczka to trzeba ugotować 50 g suchej kaszy jaglanej. Ja ugotowałam dzień wcześniej, przykryłam i tak zostawiłam.

racuszki

Przygotowanie ciasta – do miski wrzucić kaszę, sól, cukier wanilinowy, dodać miód, ciepłe mleko, maślankę, drożdże. Wymieszać i zostawić na 5 minut.

Następnie dodać roztrzepane jajko, obie  mąki dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Odstawić ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Jak już ciasto wyrośnie dodać potarte jabłka i wymieszać.

racuszki z jabłkami

Smażenie – patelnię rozgrzać z małą ilością oleju i kolejno smażyć placuszki. Nakładać ciasto dużą łyżką, smażyć najpierw z jednej a potem z drugiej strony na złoty kolor. Smażą się bardzo dobrze nic się nie rozlatują.

Thermomix

  • do naczynia miksującego dodać ugotowaną kaszę, letnie mleko, miód, cukier wanilinowy,drożdże, maślankę, sól, wymieszać 3 minuty, obroty 1, temperatura 37 C
  • dodać obie mąki, jajko, wyrobić ciasto czas 1,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał
  • zostawić na 30 minut do wyrośnięcia
  • reszta jak wyżej

Podawać posypane cukrem pudrem lub polane miodem z kleksem kwaśnej śmietany. jeśli lubicie.