Ravioli bardzo delikatne danie. Można robić na różne sposoby, dzisiaj zrobiłam z mozzarellą i bazylią polane sosem pomidorowym.
Farsz do ravioli: kulki mozzarelli porwać na małe kawałeczki, to samo zrobić z liśćmi bazylii dodać suszoną bazylię,wymieszać razem. Doprawić solą, pieprzem i polać oliwą z oliwek.
Przepis na makaron jest na moim blogu szukaj: podstawowe ciasto na makaron Podstawowe ciasto na makaron Użyłam przystawki do ravioli, musiałam zrobić dwa jednakowej szerokości płaty ciasta makaronowego włożyć do maszynki na środku włożyć farsz i powoli kręcić korbką. Powstaną małe makaroniki ravioli.
Jeżeli nie macie takiej przystawki, musicie rozwałkować cienko ciasto. Wyciąć z ciasta pasy o tej samej szerokości, zależy to od Was jakie ravioli chcecie, mniejsze lub większe. Bardzo ładnie będą wyglądały jeżeli użyjesz radełka krawieckiego. W różnych odstępach położyć łyżeczkę farszu, na górę drugi pas ciasta. Przycisnąć palcem ciasto pomiędzy każdym farszem. Przeciąć w miejscach sklejenia ciasta. Następnie skleić wszystkie brzegi.
Położyć ravioli na lekko posypaną mąką płaską powierzchnię, zostawić na 30 minut żeby lekko przeschły. Przewrócić raz , żeby przeschły z dwóch stron.
Do gotującej osolonej wody wrzucać ravioli, lekko zamieszać i gotować 2-3 minuty każdą partię ravioli.
Wyciągnąć ravioli z wody i zostawić na durszlaku do odcedzenia. Rozłożyć na lekko natłuszczonym talerzu, przykryć drugim talerzem i przykryć jeszcze ręcznikiem. Musimy zorganizować sobie czas na gotowanie następnych ravioli i utrzymać ugotowane wcześniej ciepłe.
Wyłożyć na talerze, posypać parmezanem i polewać sosem pomidorowym. Ja polałam sosem pomidorowym , który miałam w słoiczku. Przepis jest na moim blogu, szukaj – Sos pomidorowy, dodatek do pizzy, makaronów itp
Drugim sposobem utrzymania ravioli ciepłych jest – rozłożyć ugotowane ravioli na lekko natłuszczonej blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 C.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.