Bardzo dobre rogaliki. Można je zrobić ze śliwkami lub jabłkami. Porcja ta nie jest zbyt duża więc proponuje zrobić z podwójnej porcji. 

rogaliki

Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry.

Wykonanie ciasta – masło roztopić, odstawić żeby przestygło. Twaróg zmielić, dodać jajko, cukier i wlać prawie zimne masło. Wymieszać, dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zagnieść ciasto na gładką masę.

rogaliki

Na stolnicę wysypać trochę mąki. Ciasto rozwałkować nie za cienko. wyciąć kwadraty 12 x12 cm. Następnie pociąć w trójkąty. Na każdym położyć kawałek śliwki lub gruby plasterek jabłka. Zawinąć tworząc rogaliki.

rogaliki

Pieczenie – rozłożyć rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C przez 20-25 minut. Rogaliki muszą nabrać rumieńców.

Zimne rogaliki polać lukrem.

Rogaliki wyszły pyszne, polecam. 

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać pokruszony twaróg, cukier, jajko, roztopione przestudzone masło, wymieszać obroty 5, czas 4 sekundy
  • dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wymieszać, obroty 6, czas 5 sekund
  • wyjąć ciasto z naczynia i lekko zagnieść i zlepić w kulę
  • reszta jak wyżej