Taką roladę najlepiej przygotować i zjeść w ten sam dzień. Bezę można upiec dzień wcześniej.

rolada bezowa

Przygotowanie rolady – białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier biały i ciemny, cały czas ubijać masę. Na koniec wlać ocet, chwilkę jeszcze ubijać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę bezową.

Nagrzać piekarnik do 160 C i piec roladę 25 – 30 minut. Wyjąć blaszkę z piekarnika i przestudzić. Delikatnie zdjąć papier. Ponownie położyć bezę na papierze. Czysty ręcznik kuchenny zwinąć w rulon i położyć na bezie. Ręcznik położyć wzdłuż dłuższego boku bezy. Następnie delikatnie zwinąć, pomagając sobie papierem.

rolada

Przygotowanie nadzienia malinowego – galaretkę malinową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić, poczekać aż zacznie gęstnieć. Śmietanę ubić, jak będzie sztywna powoli wlewać gęstniejącą galaretkę. Dodać połowę malin i jeszcze ubijać. Na koniec dodać pozostałe maliny i wymieszać delikatnie.

Delikatnie odwinąć bezę. Od strony gdzie był papier kuchenny rozłożyć mus malinowy. Delikatnie zawinąć roladę. Obwinąć roladę papierem i wstawić na godzinę do lodówki.

Posypać roladę cukrem pudrem i serwować.