Rolada bezowa bardzo łatwy i szybki przepis, wystarczy godzina i gotowe. Można zajadać.
Białka ubić na sztywną pianę, jak już białka są ubite dodać po łyżce cukru pudru, ciągle ubijając. Po dodaniu całego cukru ubijamy jeszcze na szybkich obrotach. masa musi być bardzo gęsta.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować ją tłuszczem. Ułatwi nam to usunięcie papieru po upieczeniu. Wylać białka na blachę i posypać migdałami.
Zanim włożymy blachę do piekarnika , musimy go nagrzać do 220 C. Włożyć blachę jak najwyżej w piekarniku i piec 8 minut uważać żeby się nie przypaliło. Potem zmniejszyć do 160 i pieczemy jeszcze 15 minut.
Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia na 10 minut. W tym czasie ubić śmietanę, jak już śmietana jest juz prawie gęsta dodać śmietan fix i chwilkę ubijać. Na koniec dodać pokrojone w kosteczkę truskawki.
Jak już masa bezowa przestygnie, wyciągnąć ją z formy i zdjąć papier. Masę śmietanową rozłożyć równomiernie na całej warstwie bezowej, na stronie bez migdałów. Zawinąć , zaczynając od szerokiej strony.
Posypać lekko cukrem pudrem i gotowe do serwowania, naprawdę pycha.
Smacznego
gin
14 czerwca, 2014 o 19:20
Wygląda wspaniale 🙂
Anonim
14 czerwca, 2014 o 22:48
Dziękuję, wstyd się przyznać ale prawie już jej nie ma , pozdrawiam