Ciasto pyszne, polecam. Jabłuszka dostępne są cały rok ale teraz mają najlepszy smak. Takie prosto z drzewa:)
Przegotowanie biszkoptu – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak piana już jest sztywna powoli wsypywać cukier nie przerywając ubijania. Przez sitko przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Następnie dodawać po łyżce do masy jajecznej. Mieszać już delikatnie.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C przez 20 minut. Następnie ciasto przełożyć na ręcznik kuchenny, lniany i zawinąć . Nie ściskać zbyt mocno. Zostawić aż ostygnie.
Przygotowanie masy jabłkowej – galaretki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić. jabłka oskrobać, wyciąć gniazda nasienne. Dwa jabłka pokroić w kostkę a pozostałe dwa w plasterki. Do garnka najpierw wrzucić jabłka pokrojone w plasterki i gotować aż zaczną się rozpadać. Następnie dodać pozostałe jabłka. Wszystko teraz musi się prawie rozgotować. Do jabłek wlać rozmieszaną galaretkę i zostawić aż będzie masa prawie gęsta. wstawić masę jabłkową do lodówki i poczekać aż będzie prawie gęsta. Rozłożyć masę na biszkopcie i ponownie zawinąć i wstawić do lodówki.
Na koniec obsypać roladę cukrem pudrem.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.