Polecam tą roladkę na Święta i nie tylko. Przepis na wykonanie w thermomix na dole.  Pyszna 

rolada makowa

Przygotowanie biszkoptu – białka ubić na sztywno. Powoli wsypywać cukier, cały czas ubijać. Jak już białka są sztywne dodawać po jednym żółtku, zawsze wymieszać ale już delikatniej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać po łyżce do masy jajecznej. Ubijać delikatnie. Na koniec dodać mak i wymieszać.

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec 12 minut. Natychmiast zawinąć ciasto jak każdą roladę. Zawinąć w papier na którym się piekło ciasto. Zostawić w papierze  aż ostygnie.

rolada

Przygotowanie kremu – Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, zostawić żeby napęczniała. Następnie wlać wrzącą wodę, tyle żeby można było żelatynę rozmieszać.  Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, wsypać cukier i wymieszać. Wlać  do śmietany zimną żelatynę i wymieszać. Brzoskwinie odcedzić, następnie pokroić w kostkę. Dodać do śmietany i delikatnie wymieszać. Zostawić kilka brzoskwiń do dekoracji.

Zimną roladę delikatnie rozłożyć i posmarować grubo masą ze śmietany. Teraz już zwinąć. Złożoną częścią położyć na dół. Lekko ją przycisnąć i uformować, jeśli tego wymaga. Pozostałą masę ze śmietany zmiksować blenderem i posmarować roladę.

Wstawić roladę do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Polecam pycha.

Wykonanie w thermomix

  • nałożyć motylek, obijać obroty 3,5 do momentu aż piana będzie sztywna około 3 minut
  • ubijać 3,5 i powoli wsypywać cukier
  • mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wmieszać mak
  • ubijać 0,5 i powoli dodawać składniki suche
  • pieczenie jak wyżej

Przygotowanie kremu

  • przygotować żelatynę w ten sam sposób jak wyżej
  • do czystego i suchego naczynia włożyć motylek, wlać śmietanę, ubijać 3,5 aż śmietana będzie sztywna
  • wsypać cukier puder, wymieszać obroty 0,5, 2 sekundy
  • ubijać obroty 0,5 i wlać żelatynę, czas 3 sekundy
  • reszta jak wyżej