Ta rolada jest najlepsza jaką kiedykolwiek robiłam, a mam dużo różnych przepisów.

Dostałam ten ten przepis od znajomych, bardzo mi zasmakowała. No i trzeba zaznaczyć że piecze ją zawsze Adam, brawo. Dzięki za przepis i pozdrawiam. Teraz już tylko z tego przepisu będę robiła.

Przygotowanie maku – mak sparzyć 1/2 litra wrzącej wody, zostawić aż masa całkowicie przestygnie.  Następnie przecedzić mak przez gęste sito, żeby pozbyć się wody. Zmielić mak dwukrotnie przez maszynkę.

Ciasto drożdżowe – drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i trochę letniego mleka, przykryć płóciennym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną.

Żółtka ubić z cukrem.

Do miski przesiać mąkę, dodać stopione i przestudzone masło, wyrośnięte drożdże, jajka ubite z cukrem, olej, letnie mleko, cukier waniliowy. Wszystko dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Jak już ciasto będzie wyrośnięte, przygotować mak. Dodać do maku bakalie, masło, pokrojoną kandyzowaną skórkę z pomarańczy, olejek migdałowy oraz ubite białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać.

makowic

Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować i położyć masę makową, delikatnie zawinąć i posmarować u góry żółtkiem.

rolada

Nagrzać piekarniki do 180-190 C

 

Piec 30-40 minut

rolada makowa z bakaliami

Dzięki Adam, pychotka…

rolada makowa