Ta rolada jest najlepsza jaką kiedykolwiek robiłam, a mam dużo różnych przepisów.
Dostałam ten ten przepis od znajomych, bardzo mi zasmakowała. No i trzeba zaznaczyć że piecze ją zawsze Adam, brawo. Dzięki za przepis i pozdrawiam. Teraz już tylko z tego przepisu będę robiła.
Przygotowanie maku – mak sparzyć 1/2 litra wrzącej wody, zostawić aż masa całkowicie przestygnie. Następnie przecedzić mak przez gęste sito, żeby pozbyć się wody. Zmielić mak dwukrotnie przez maszynkę.
Ciasto drożdżowe – drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i trochę letniego mleka, przykryć płóciennym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną.
Żółtka ubić z cukrem.
Do miski przesiać mąkę, dodać stopione i przestudzone masło, wyrośnięte drożdże, jajka ubite z cukrem, olej, letnie mleko, cukier waniliowy. Wszystko dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Jak już ciasto będzie wyrośnięte, przygotować mak. Dodać do maku bakalie, masło, pokrojoną kandyzowaną skórkę z pomarańczy, olejek migdałowy oraz ubite białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować i położyć masę makową, delikatnie zawinąć i posmarować u góry żółtkiem.
Nagrzać piekarniki do 180-190 C
Piec 30-40 minut
Dzięki Adam, pychotka…
Małgosia
17 grudnia, 2017 o 20:32
Wygląda tak smacznie, że jutro będę piec 🙂
Maria Gorlik
17 grudnia, 2017 o 20:34
Super, mam nadzieję że będzie smakować tak samo jak nam. Pozdrawiam
Anonim
7 grudnia, 2020 o 07:04
Ekstra, mój przepis
Maria Gorlik
7 grudnia, 2020 o 14:11
Dziękuje, pozdrawiam