Boże narodzenie to czas na ciasta z makiem, chyba każdy z nas ma jakieś swoje ulubione. Dzisiaj mam dla Was roladę makową z kremem. Jest pyszna 🙂  Wesołych Świąt

rolada

Biszkopt makowy – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli dodawać cukier puder cały czas mocno ubijając. Mak powoli wsypać do masy z białek i delikatnie wymieszać łyżką.  Mąkę przesiać i po łyżce dodawać do masy z białek, znowu wymieszać łyżką.

Na blaszkę o wymiarach 30 x  25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec 20 minut.

Gorący biszkopt położyć na czystym płóciennym ręczniku kuchennym, zdjąć delikatnie papier. Zawinąć gorący biszkopt w ręcznik jak roladę. Zostawić tak aż ostygnie.

krem budyniowy

Krem budyniowy – w 1/2 szklanki mleka wymieszać proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy i zagotować.  Cały czas mieszać. Ostudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku. Dokładnie utrzeć, teraz dodawać po łyżce zimnego ugotowanego budyniu. Dokładnie utrzeć za pomocą miksera.

rolada biszkoptowa

Nakładanie kremu –  delikatnie rozwinąć roladę, usunąć ręcznik. Brzoskwinie wyjąć z puszki i odcedzić. Na biszkopcie rozłożyć krem, położyć małe kawałki brzoskwiń. Nie za dużo bo się nie zamknie rolada. Zwinąć roladę. Na górze rozsmarować pozostały krem i udekorować brzoskwiniami.

Przykryć szczelnie roladę i wstawić do lodówki. Takie rolady szybko wciągają zapachy z lodówki, więc trzeba przed tym ją zabezpieczyć.

ciasto z makiem

Rolada jest pyszna. Wesołych Świąt