Tak przygotowane mięso można podać pokrojone w plastry z dodatkiem warzyw lub surówki. Idealne też jest na obiad z ugotowanymi ziemniakami i podpieczonymi w piekarniku.

rolada z polędwicy

Przygotowanie grzybów – grzyby umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć aż lekko zmięknie. Następnie dodać grzyby i smażyć aż puszczą wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć aż grzyby będą suche, wtedy obsypać oregano i wymieszać.

rolada mięsna

Przygotowanie mięsa – odciąć wszystkie błonki z polędwiczki, przeciąć ją wzdłuż ale nie do końca. Ma powstać duży płat mięsa. Rozbić za pomocą tłuczka, doprawić solą i pieprzem oraz papryką wędzoną ostrą.

Na płat mięsa rozłożyć plastry sera i suche przesmażone pieczarki.Położyć gałązki natki pietruszki.  Zawinąć w roladkę, Zwinąć od strony dłuższego boku.  Spiąć wykałaczkami. Obtoczyć roladę najpierw w jajku potem w bułce tartej. Zrobić to dwukrotnie.

rolada mięsna

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Zacząć obsmażanie od strony gdzie rolada się kończy. Wyjąć patyczki.  Płat folii spożywczej rozłożyć i wylać tłuszcz z patelni, na to położyć roladę z polędwicy. Dokładnie zawinąć.

Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut.

Pyszne, smacznego.