Idealna rolada na chleb jako wędlina oraz podana na zimno z sosem czosnkowym lub tatarskim. Pycha
Przygotowanie nadzienia – cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło i obsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać serek topiony i smażyć chwilkę, mieszając, aż serek się rozpuści. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać serek z cebulką, vegetę, jajko,wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą w proszku lub chilli. Wymieszać, smak musi być intensywny i dobrze doprawiony. Powiedziałabym że nawet dosyć pikantne.
Mięso – umyć i osuszyć. Ze schabu zrobić płat mięsa o grubości 1 cm. Nacinać od szerszej strony i ciąć na kształt spirali. Można lekko rozbić. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką w proszku.
Na tak przygotowany płat mięsa rozłożyć farsz i zawinąć. Zabezpieczyć przed rozwinięciem nitką.
Na patelni obsmażyć mięso z wszystkich stron. Włożyć mięso do żaroodpornego naczynia, wlać wodę. zamknąć naczynie.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 1 godzinę. W połowie czasu pieczenia odwrócić roladę.
Wyjąć z naczynia i zawinąć w folię spożywczą i potem w ręcznik. Zawinąć ciasno, tak zostawić do ostudzenia. Następnie zimną roladę wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Następnie odwinąć, zdjąć nitkę, pokroić w plasterki.
Pyszna rolada, polecam
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.