Kupując to mięso nie  miałam pojęcia co z niego zrobić, po chwili namysłu i przeszukania lodówki, wpadłam na pomysł zrobienia rolady.

rolada z nadzieniem z sera feta

Schab pociąć na 1cm płat, doprawić solą pieprzem, zostawić na 30 minut. Ser pokruszyć, dodać zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmiksować lub dokładnie ugnieść. Rozłożyć ser na mięsie i zawinąć. Kiełbasę chorizo obłożyć naokoło mięsa. Związać roladę sznurkiem.

rolada z nadzieniem ziołowym

Ja dostałam kiełbasę chorizo w dużych plastrach co ułatwiło mi owinięcie rolady, jeżeli kupicie małe kiełbaski to poukładajcie plasterki w środku roladki. Roladę obsmażyć na gorącej patelni z odrobiną oleju do momentu aż się lekko zarumieni. Piec w rękawie do pieczenia, na patelnię wlać wodę, zagotować i wymieszać, Wlać sos z patelni do rękawa i dokładnie wszystko zamknąć.

rolada mięsna

Roladę wstawić do nagrzanego piekarnika do 170C i piec godzinę.  Podać roladę z sosem czosnkowym, chrzanowym lub grzybowym lub z sosem wytworzonym podczas pieczenia. Każdy może sobie zrobić jak lubi. Pyszny sos który się wytworzył będzie idealny do podania z ziemniakami.

rolada

Smacznego