Uwielbiam tą roladę, robię ją często. Zabieram ją sobie nawet na lunch do pracy, jestem wtedy bardzo zadowolona. Jest to delikatna i pyszna rolada.

rolada ze szpinakiem

Na patelni roztopić masełko dodać zmiażdżony przez praskę czosnek. Smaż chwileczkę dodać szpinak i smażyć tak długo aż szpinak się rozgotuje. Następnie zmielić szpinak za pomocą blendera, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Zostaw do ostudzenia. Jak już będzie zimny dodać roztrzepane lekko żółtka i ubitą na sztywną pianę białka. Dodać i delikatnie wymieszać.  Gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec w nagrzanym piekarniku do 200C i piecz 13- 15 minut. Jak lekko przestygnie wyciągnąć ciasto z formy i przewróć na drugą stronę.

rolada szpinakowa

Chłodną masę szpinakową wysmarować serkiem i położyć plasterki wędzonego łososia. Posypać dodatkowo lekko pieprzem, zawinąć roladę i obwinąć folią spożywczą. Włóż do lodówki do całkowitego schłodzenia.

rolada z wędzonym łososiem

Najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin, potem odwinąć z folii i pociąć na plasterki.

Smacznego