Por jest w mojej kuchni dosyć często, bardzo go lubię.

roladki ze schabu

Schab pociąć na 1 cm kawałki, mocno rozbić. Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron.

Nadzienie – na patelni roztopić masło, wrzucić pokrojony drobno por, gałkę muszkatołową. Dodać posiekane i zmiażdżone ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż por zmięknie. Zdjąć patelnię z ognia i dodać potarty ser.

Nadzienie rozłożyć na płaty mięsa i zawinąć. W jednej misce lekko rozbić jajko, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Roladki obtoczyć w jajku i bułce tartej.

Smażenie – smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Pod koniec wrzucić pokrojone w grube kawałki pieczarki. Doprawić grzyby solą i pieprzem.

schab faszerowany

Podawać z ziemniakami. Smacznego