Cukinia i bakłażan idealny duet. Zrobiłam te roladki z mięsem z piersi kurczaka, idealne na obiad i imprezowe kolacje. 

roladki z piersi kurzych

Przygotowanie warzyw – bakłażana i cukinię umyć, pokroić w cienkie paski. Posypać wszystkie plastry delikatnie solą. Zostawić na 20  minut, żeby puściły sok. Następnie każdy plasterek wytrzeć i odłożyć na bok. W dużym garnku zagotować wodę i doprawić do smaku solą. Wrzucić cukinię i bakłażana, ale już nie gotować. Zaparzyć warzywa 2 minuty. Wyjąć plastry bakłażana i cukinię z wody.  Przelać zimną wodą, osuszyć. Posypać pieprzem.

zrazy z cukinii

Przygotowanie mięsa – piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Zmielić przez maszynkę do mięsa z dużymi oczkami. Pieczarki umyć i również zmielić przez maszynkę. Do miski wrzucić mielone drobiowe mięso, dodać zmielone pieczarki, paprykę słodką i ostrą w proszku, chilli w proszku, oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Powinno być pikantne.

cukinia

Formowanie roladek – na blacie rozłożyć plasterki cukinii, na to plasterki bakłażana. Na każdym plasterku rozłożyć równo farsz mięsny i zwinąć w roladkę. Zabezpieczyć przed rozwinięciem wykałaczką. Rozłożyć roladki na dnie żaroodpornego naczynia, stawiając je pionowo. Wlać pomidory z puszki naokoło roladek. Na górze pokruszyć kulkę mozzarelli i posypać dodatkowo serem i oregano.

Można wlać śmietanę, ale nie jest to konieczne.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut.

Smacznego