Pyszne rybki, bardzo ładnie się prezentują. Wyszło 11 filiżanek

galareta rybna

 

Do garnka wlać wodę, dodać oskrobane i pokrojone w małe kawałki warzywa, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz.. Zagotować i doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut. Warzywa muszą zmięknąć.

Do gotującego się wywaru delikatnie włożyć oczyszczone pstrągi. Gotować na małym ogniu 3-5 minut. Trzeba pilnować, ryby gotują się bardzo szybko. Wyjąć bardzo delikatnie ryby z wywaru. Ostudzić.

pstrąg w galarecie

Wywar odcedzić, wyjąć marchewkę. Do wywaru wlać ocet, wymieszać. Radzę posmakować, każdy ma inny smak i lubi mniej lub bardziej kwaśne. Gdyby było za mało kwaśne dolać minimalnie więcej octu. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, zostawić żeby napęczniała. następnie zalać żelatynę gotującym wywarem. Wymieszać.

galareta z łososia

Z ryb zdjąć skórę, i odrywać kawałki mięsa, usunąć ości. Do każdej filiżaneczki włożyć kawałki ryby i plasterki marchewki. Posiekać natkę pietruszki, dodać troszeczkę do każdej filiżanki.  Zalać gorącym wywarem.

Odstawić do stężenia. Przed podaniem wyjąć z filiżanek na półmisek i udekorować sałatą.