Rybę można przyrządzać na różne sposoby jednym z nich jest ryba w panierce, my bardzo lubimy taką rybkę.
Jest to bardzo proste i szybkie do zrobienia, musi być filet ryby bez skóry. Możecie użyć każdą rybę, pstrąga, łososia dorsza itp. Rybę umyć, wysuszyć, doprawić solą i pieprzem. Jajko wbić do miseczki dodać szczyptę soli i ubić lekko widelcem. Do talerzyka wsypać bułkę tartą, rybę obtoczyć najpierw w jajku, potem w bułce tartej.
Rozgrzać mocno patelnie z olejem i położyć ryby, zmniejszyć gaz i smażyć około 2,5-3 minut z każdej strony. Czas smażenia jest różny zależy od grubości ryby i od tego jaki stopień wysmażenia lubicie. Na koniec zwiększyć gaz i smażyć na mocno rozgrzanej patelni, żeby panierka się ładnie zarumieniła.
Ryba tak usmażona jest pyszna, można ją podać z frytkami lub ziemniakami, surówka mile widziana. Bardzo polecam.
Tylko nie przypalcie tak ja ja tych pierwszych kawałków 🙂 🙂
Anonim
5 grudnia, 2014 o 23:15
Zjarało się troszkę…
kuchcik8
5 grudnia, 2014 o 23:19
Bo sie zagapiłam z jednym kawłkiem, poniważ mąż lubi bardziej dopieczony, oczywiście nie spalony, zrobiłam to specjalnie wiedziałam że będzie taki odzew. Ha ha, ładne kawałki i ładne zdjęcie dodam póżniej
życzliwa
6 grudnia, 2014 o 07:58
Jak coś złego to mąż:-). Złocista panierka będzie dla niego zdrowsza;-)
kuchcik8
6 grudnia, 2014 o 12:45
Masz rację, trzeba dbać o męża :)to nie było tak mocno przypalone, trochę światłobyło złe i wyglada dużo ciemniej .