Przygotować grilla, musi być mocno rozgrzany i cierpliwie czekać na rybki 🙂

Rybę umyć , pozbyć się wnętrzności , osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Marchewki , korzenie pietruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natkę pietruszki pokroić na drobno. Wszystkie warzywa wymieszać razem, oprócz cebuli. Masło pociąć na małe kawałeczki. Przygotować duże arkusze folii aluminiowej, po dwa na każdą rybę. Grubo wysmarować masłem.

Obłożyć rybę z obu stron warzywami i masłem. Do środka do każdej ryby włożyć połówkę cebuli, pokrojoną w plasterki. Masła dodać  dużo, ryba będzie mokra i smaczna.

Zawinąć rybę szczelnie , ale nie ciasno,  zostawiając miejsce na wytwarzającą się parę podczas grillowania.

grillowane ryby

Grillować 15-20 minut, raz przewrócić ostrożnie rybę podczas grillowania. Sprawdzić jedną czy jest upieczona, potem zdjąć wszystkie i zajadać.

W ten sam sposób przyrządzamy ryby smażone w  ognisku.

Pierwszy raz jadłam te rybki z grilla u mojej siostrzyczki Małgorzatki , którą mocno pozdrawiam i za którą tęsknię.