Super  na imprezowy wieczór, na lunch do pracy. Takie sałatki zawsze znajdą zaineresowanie  wśród gości.

sałatka

Piersi kurze pokroić w plasterki o grubości 0,5 cm. Wrzucić do miseczki i doprawić solą, czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą, kurkumą i ziołami. Wymieszać i zostawić na pół godziny w lodówce.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięsko, co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić. Zdjąć mięso z patelni i ostudzić.

sałatka z bekonem

Bekon wędzony pokroić w poprzeczne paski o szerokości 3 cm. Patelnię rozgrzać, wrzucić kawałki bekonu na patelnię. Zmniejszyć gaz i smażyć do momentu, aż bekon stanie się chrupiący. Smażyć z dwóch stron.

Sałatę umyć i osuszyć, rozłożyć na dużym owalnym talerzu. Ogórka umyć, przekroić wzdłuż. Za pomocą łyżki wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w półplasterki o grubości 3 mm. Wrzucić do sałaty. Pomidory umyć, pokroić na półplasterki i położyć na sałacie. N górze rozłożyć kawałki mięsa, bekonu i obsypać potartym parmezanem. Polać sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy patrz tu – Błyskawiczny sos czosnkowy

Smacznego