Byłam na kursie gotowania kuchni francuskiej i to jest jeden z przepisów które przygotowaliśmy. odbyło się to w Gdyni K5 Akademia Kulinarna. Było super, bardzo miła atmosfera a co najważniejsze – wszyscy lubimy gotować. 

sałatka z soczewicy

Soczewicę wypłukać, następnie gotować w wywarze drobiowym. Gotować około 25 minut. Co jakiś czas zamieszać.

Mocno rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek. Podczas smażenie zmniejszyć ogień. Jak wytworzy się tłuszczyk zlać go z patelni. Skwarki muszą być chrupiące. Skwarki wrzucić do miseczki, a tłuszcz wlać ponownie na patelnię. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wrzucić  na patelnię czosnek, szałwię i rozmaryn (posiekany drobn0)  Smażyć chwilkę, około 1 minuty.

sałatka z soczewicy

Wszystko z patelni wrzucić do soczewicy, dodać boczek i posiekaną natkę pietruszki.

Wszystkie składniki na dresing wymieszać i wlać do soczewicy. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem

Dla mnie bardzo dobre, idealne na lunch do pracy. Je się ją na zimno.