Idealne danie na obiad, imprezy oraz specjalne okazje. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Można zrobić je z sosem lub bez. Jeśli zrobicie je bez sosu to można podawać dodatkowo z dowolną sałatką.

saszetki z indyka

Przygotowanie nadzienia – pora dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni roztopić mało i wrzucić pokrojone pory, doprawić do smaku solą i pieprzem. W misce wymieszać majonez i ketchup, dodać potarty ser i obsmażony por.

nadziewany indyk

Pierś indyka pociąć na plastry o szerokości 1 cm. Rozbić doprawić solą pieprzem, słodką papryką w proszku. Na środek każdego płata nałożyć farsz, złożyć na pół, spiąć dokładnie wykałaczkami.

kotlety faszerowane

W jednej misce roztrzepać jajka a do drugiej nasypać bułkę tartą. Saszetki mięsa obtoczyć w jajku a potem w bułce tartej.

Smażyć saszetki z dwóch stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor.  Jeśli chcecie zrobić je bez sosu to smażyć je trochę dłużej, żeby mięso się przesmażyło.

kotlety z indyka

Druga wersja z sosem – po obsmażeniu saszetek zdjąć je z ognia i odstawić na bok. Na patelnię na której smażyło się mięsko wlać śmietanę, dodać 1 małą kostkę rosołową, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mocno podgrzać.

indyk

Saszetki położyć do żaroodpornego naczynia i wylać sos śmietanowy.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec pod przykryciem 20 minut.

Danie jest pyszne z sosem i bez, polecam.