Idealne danie na obiad, imprezy oraz specjalne okazje. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Można zrobić je z sosem lub bez. Jeśli zrobicie je bez sosu to można podawać dodatkowo z dowolną sałatką.
Przygotowanie nadzienia – pora dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni roztopić mało i wrzucić pokrojone pory, doprawić do smaku solą i pieprzem. W misce wymieszać majonez i ketchup, dodać potarty ser i obsmażony por.
Pierś indyka pociąć na plastry o szerokości 1 cm. Rozbić doprawić solą pieprzem, słodką papryką w proszku. Na środek każdego płata nałożyć farsz, złożyć na pół, spiąć dokładnie wykałaczkami.
W jednej misce roztrzepać jajka a do drugiej nasypać bułkę tartą. Saszetki mięsa obtoczyć w jajku a potem w bułce tartej.
Smażyć saszetki z dwóch stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Jeśli chcecie zrobić je bez sosu to smażyć je trochę dłużej, żeby mięso się przesmażyło.
Druga wersja z sosem – po obsmażeniu saszetek zdjąć je z ognia i odstawić na bok. Na patelnię na której smażyło się mięsko wlać śmietanę, dodać 1 małą kostkę rosołową, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mocno podgrzać.
Saszetki położyć do żaroodpornego naczynia i wylać sos śmietanowy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec pod przykryciem 20 minut.
Danie jest pyszne z sosem i bez, polecam.
Maja
3 marca, 2016 o 21:44
Hej. Wygląda pysznie! a jaka śmietana? 30? 🙂
kuchcik8
3 marca, 2016 o 21:49
Najlepiej kremówka 30, lub jakąś inną gęstą i słodką. Ja dodałam 30 , uwielbiam taką. Pozdrawiam.
Maja
3 marca, 2016 o 22:22
ok dziękuje, a przepis na pewno wypróbuje 🙂
kuchcik8
3 marca, 2016 o 22:24
Wszystkim bardzo smakowało. Mam nadzieję że Tobie też, czekam na wiadomość
Małgosia
7 marca, 2016 o 21:23
oj ….smakowało,smakowało…aż się niektórym „uszy trzęsły” 😉 polecam!!!