Ten wpis będzie wyglądał trochę inaczej, ponieważ nie będzie całkowicie zakończony. zachęcam wszystkich do przygotowania schabu razem ze mną, no może z jednym dniem poślizgu 🙂
Tak jak obiecałam kończę wpis dzisiaj. To jest NIEBO, rewelacja, rozpływa się w ustach.
Ten przepis mam od dawna, ale zupełnie o nim zapomniałam. Taki schab idealnie nadaje się na obiad jak i jako imprezowy na zimno. Jest pyszny.
Przygotowanie marynaty – wszystkie składniki wrzucić do moździerza i dokładnie utrzeć. Mięso umyć i osuszyć, następnie natrzeć marynatą. Zawinąć dokładnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Schab przejdzie przyprawami i nie będzie nudny w smaku 🙂
Schab wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Na patelnię wlać trochę oleju, mocno rozgrzać. Obsmażyć schab ze wszystkich stron na złoty kolor. W ten sposób mięso zachowa swoje soki i będzie pyszny.
Obsmażony schab położyć do dużego i wysokiego naczynia żaroodpornego. Na patelnię na której obsmażał się schab wlać mleko i zagotować, wymieszać dokładnie. Wszystkie pozostałości muszą się zmieszać z mlekiem. Wylać wszystko na mięso, dolać tyle mleka, żeby mięso było przykryte w 3/4 wysokości. Mleko które dolejecie musi być zagotowane. Dodać garść suszonych grzybków, przykryć naczynie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 2 godziny. Oczywiście jak jest mniejszy to krócej. Godzinę pieczenia na każdy kilogram schabu.
Schab wyjąć, sos przecedzić przez sitko i wlać do mięsa.
Jeśli chcecie jeść na zimno to sosu już nie dolewać do mięsa, tylko zawinąć schab, żeby nie wysechł. Sos zachować na później.
Natomiast, jeśli chcecie jeść ten schab do ziemniaków to sos musicie trochę pogotować do zredukowanie płynu, lub lekko zagęścić mączką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody.
Schab jest rewelacyjny, polecam.
Małgosia
18 kwietnia, 2017 o 10:58
Schabik rewelacja!! kruchy i pyszny, szczególnie w galarecie z sosem tatarskim!!
polecam!!!!!!!!!!
Maria Gorlik
18 kwietnia, 2017 o 13:44
Cieszę się bardzo, pozdrawiam
izabella
12 lutego, 2020 o 14:52
Znudzona przesolonymi wędlinami kupowanymi w różnych sklepach – już biegnę do kuchni do mojego schabu. Przepis od razu mi się spodobał, na efekt trzeba poczekać do jutra !
Maria Gorlik
16 lutego, 2020 o 10:08
Mam nadzieję że będzie smakował. Czekam na opinię. Pozdrawiam
maria
13 czerwca, 2020 o 21:18
przepis wspaniały ja użyłam ziół dalmatyńskich i dodałam ziele angielskie oraz liść laurowy wyszedł przepyszny
Maria Gorlik
13 czerwca, 2020 o 23:49
Cieszę się. Zawsze cieszy mnie jak podobają i smakują Wam moje dania. Pozdrawiam serdecznie
Lilla Nowak
21 grudnia, 2020 o 19:13
Właśnie zrobiłam jestem bardzo ciekawa efektu końcowego. Myślę że wyjdzie pyszny akurat na Bożonarodzeniowy stół. 🎄pozdrawiam ☺
Maria Gorlik
22 grudnia, 2020 o 23:50
Czekam na wyniki 🙂 Pozdrawiam
Paweł
9 sierpnia, 2023 o 14:10
Witam schab już robiłem enty razy zawsze wychodzi zaje……bisty dzisiaj pozwolę złożyć sobie głęboki pokłon za przepis wiele czasu zajęły mi eksperymenty nad tym żeby schab wyszedł soczysty i dobrze doprawiony moje próby przynosiły różny skutek ale ten przepis jest sajeb….. sty strącający gwiazdy z nieba jedyną rzeczą którą dodałem mieso pakuje próżniowo i czeka sobie czasem kilka dni aż domownicy się upomną i wtedy jest petarda. Duża uśmiechnięta buźka i ……………………..
Maria Gorlik
9 sierpnia, 2023 o 22:13
Bardzo, bardzo dziękuje za tak miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie